BRAGA

Braga este o băutură care conţine vitamina A şi patru tipuri de vitamina B , precum vitaminele C şi E.
În timpul fermentaţiei, in braga se produce acid lactic ,un tip de acid rar intalnit în produsele alimentare care ajută digestia şi este de asemenea, recomandat pentru proprietatea sa de stimulent al secretiei de lapte la femei dupa nastere si ca sursa de valoare de vitamine si saruri minerale in alimentatia sportivilor.
CUM SE PREPARA
Ingrediente: 1 kg cereale (grâu, orz, secară, porumb etc.) în cantităţi egale, 2 kg mălai.
Preparare: Cerealele se pun într-un vas cu puţină apă. Vasul se acoperă cu un şervet şi se ţine la loc călduţ spre a grăbi încolţirea. Se scurge bine apa, iar seminţele se pun la uscat pe tăvi de plastic sau pe tăvi emailate.
După uscare, se macină prin maşina de tocat carne, maşina de nuci sau râşniţa de cafea. Ceea ce se obţine este malţul. Malţul se amestecă bine cu mălaiul şi se pune într-o oală cu apă care fierbe (nu trebuie să fie o cantitate prea mare de apă, în aşa fel încât să se obţină o pastă consistentă), amestecând continuu, pentru o bună uniformizare.
Din această pastă se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe o tavă la cuptor, la foc iute, până se rumenesc, apoi se scot şi se lasă să se răcească.
Se rup bucăţele mici şi se aşează într-un vas (de preferat din lemn, cu cana de scurgere) cu o capacitate de 10-12 litri. Peste turte se toarnă o cantitate de 6 litri apă fiartă. Se lasă 2-3 zile la fermentat, după care braga e gata.
Aceleaşi turte se mai pot folosi o dată, punându-se însă apă mai puţină (cca 4-4,5 litri). E recomandat ca la gura de scurgere a vasului să se pună crenguţe, ca să nu se înfunde ieşirea.
În Moldova, braga se prepară din 2 kg tărâţe de grâu, care se amestecă cu 1 kg mălai, până se obţine un aluat. Toate acestea se amestecă pe lopata de la cuptor şi apoi se pune la foc.
După ce se coace, se scoate din cuptor şi se pune la dospit într-un butoi de lemn. Se frământă, se adaugă apă, drojdie şi se lasă apoi timp de 4-5 zile.
După ce se scoate din butoi, se strecoară (să nu aibă crupe) şi se pune într-o cană de lut sau de sticlă, în care se adaugă zahăr.
Datorită simplităţii preparării, în limba română a intrat expresia “ieftin ca braga”
Sursa http://www.bauturi.info/2010/06/ieftin-ca-braga-dar-mai-stie-cineva-ce-e-braga/
Google Translator
Google Translator
ARTICOLE
ARTICOLE
Detoxifierea prin osmoza Ion Detox
Untura de Bursuc
Lampa din sare
Sarea de Bazna
Alimentatia de sezon
Paine cu ferment natural
Cristale de Japonia - Chefir de apa
Kefir de Lapte -Ciuperca Tibetana
Ceai pentru dureri de gat si tuse seaca
Detoxifiere controlata si personalizata
Durerile de spate
Remedii pentru respiratia urat mirositoare
Cum sa scapi de mancatul pe fond nervos
Ce se intampla in corp cand bem apa
Alergiile de primavara - prevenire si tratare
Interviu cu dr. Ovidiu Bojor
Halena- cauze si tratament
Medicina lui Zamolxis
Sansa lucrurilor bune
Capusele si Boala celor 1000 de fete
Puterea vindecatoare a inimii
Minciunile pe care ni le spunem si Sinele real
Boala este o atenţionare
Terapia cu seminte
Astenia de primăvară
Cel mai puternic antibiotic natural din lume
Tratamente din camara