Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

MASAJ DE RECUPERARE

Masajul terapeutic are rol în tratarea a diverse afecţiuni şi în recuperarea după diverse îmbolnăviri, în tratamentul funcţional al leziunilor şi tulburărilor evolutive, ca tratament recuperator aplicat în cazul unor evoluţii lente spre vindecare şi în cazul unor modificări morfofuncţionale şi al existenţei unor sechele patologice (Mârza, D., 2002)


Tratamentul funcţional urmăreşte vindecarea/ ameliorarea tulburărilor / sechelelor, păstrarea intactă a formelor şi funcţiunilor normale, în scopul prevenirii riscului apariţiei unor deficienţe sau a unor alte urmări nedorite ale bolilor şi accidentelor (Mârza, D., 2002).


Tratamentul recuperator urmăreşte să stimuleze procesele de vindecare lentă şi nesatisfăcătoare şi să grăbească evoluţia tratamentului, să scurteze convalescenţa, să corecteze sechelele (Mârza, D., 2002).


Masajul terapeutic-recuperator este o formă de tratament simptomatic, el neadresţndu-se direct afecţiunii, ci încercând să diminueze şi/sau să combată simptomele care aceasta se manifestă şi/sau sechelele care le urmează acestora.


Aria de aplicare a masajului terapeutic este destul de vastă şi, fără a intra înamănunte, poate fi expusă după cum urmează:


Leziunile ţesuturilor moi de la suprafaţa corpului: plăgi, contuzii, hemoragii, întinderi/rupturi ale ramificaţiilor circulatorii şi nervoase periferice etc., care netratate corespunzător şi la timp, întârzie reluarea activităţii normale şi, uneori, lasă sechele care stânjenesc mai mult sau mai puţin activitatea ulterioară.


Leziuni ale muşchilor şi tendoanelor: întinderi, rupturi parţiale sau totale, smulgeri de la nivelul inserţiilor, contuzii, suferinţe inflamatorii cronice, care în afară de faptul că sunt foarte dureroase şi dau un grad mai mare sau mai mic de impotenţă funcţională, netratate la timp conduc la instalarea unor sechele mai greu de recuperat: atrofii, atonii,contracturi, pareze etc.


Leziuni osoase: fracturi complete sau incomplete, închise sau deschise, simple sau complicate, cu sau fără deplasarea fragmentelor osoase, care atrag după ele tulburări circulatorii şi trofice, cu implicaţii ulterioare în funcţionalitatea segmentului afectat.


Leziuni articulare: entorse, luxaţii, leziuni de menisc, care netratate corespunzător pot conduce la instalarea redorilor grave şi anchilozelor, la tulburări grave de troficitate şi implicit de tonicitate a elementelor periarticulare, la instalarea şi evoluţia rapidă aproceselor degenerative.


Leziunile nervilor periferici: de la simpla întindere (elongare), până la ruperea/secţionarea lor, care determină tulburări de sensibilitate, troficitate, motricitate (hipo-, hipr- sau anestezii, contracturi musculare, hipertonii, modificări circulatorii: cianoză, edeme, atrofii etc.)


Afecţiuni organice: funcţionale mai ales, dar şi morfologice / structurale, ca adjuvant preţios la sporirea efectelor celorlalte măsuri terapeutice aplicate.


Masajul terapeutic – recuperator are un câmp de aplicaţie strict medical, ocupânduse de prevenirea apariţiei unor perturbări în funcţionalitatea organismului (masajul profilactic), tratarea - în paralel cu alte metode terapeutice - unor afecţiuni (masajul terapeutic) şi recuperarea posttraumatisme sau afecţiuni, prin înlăturarea sechelelor (masajul recuperator). Aşadar, masajul are ca obiect de studiu omul şi modalităţile de acţionare prin intermediul cărora poate contribui la asigurarea unei stări de sănătate optime.

CONTRAINDICAŢII INDISCUTABILE


Reumatismele inflamatorii în faza puseului. Amplu demonstrate în practică, efectele vasomotorii care se obţin prin aplicarea masajului sunt, în acest caz, inoportune. Pe de altă parte, trebuie ţinut cont şi de reacţiile inflamatorii locale, care se produc fără alterarea parametrilor biologici, cum ar fi cele întâlnite în tendinite, sechele ale entorselor etc., în care masajul se dovedeşte, în general eficient. Apariţia durerilor nocturne însă constituie un semnal pentru încetarea imediată a şedinţelor de masaj.


Bolile infecţioase în stadiul evolutiv


Fragilitatea vasculară. Dacă nu este evidentă, o corticoterapie de lungă durată în antecedente trebuie să ne facă să bănuim posibilitatea apariţiei unor reacţii nefavorabile şi, ca urmare să ne dicteze folosirea unui masaj foarte uşor.


Flebita, constituie, de asemenea, o contraindicaţie indiscutabilă, atâta timp cât există

posibilitatea mobilizării unui tromb.


În litiaze, lipsesc argumentele necesare pentru a afirma că masajul poate fi, din punct de vedere mecanic, răspunzător de migrarea unui calcul, dar riscul de a fi acuzat de aceasta conduce la recomandarea de a nu se aplica nici o formă de masaj al abdomenului la subiecţii cu litiază renală sau biliară.


Dintre afecţiunile cutanate, cancerele, diskeratozele maligne, infecţiile, hematodermiile, dermatozele majore, micozele reprezintă contraindicaţii pentru aplicarea masajului.

CONTRAINDICAŢII RELATIVE


Încălcarea lor atrage mai mult producerea unor incidente decât a unor accidente, motiv pentru care contraindicaţiile privesc mai mult unele procedee şi tehnici şi recomandă folosirea unui mod de acţionare mai bine adaptat şi nuanţat.


În dermatologie, printre contraindicaţiile relative, se citează psoriazisul, exema, pruritul; fragilitatea vasculară a bătrânilor şi copiilor impune precauţii, nu interdicţii; existenţa echimozelor sugerează neaplicarea locală a unor tehnici cu intensitate mare, dar nu contraindică aplicarea masajului cu suprafaţă mare de contact pe suprafaţă mare. În general, atunci când kinetoterapeutul doreşte să aplice o fricţiune localizată, cu intensitate mai mare (tip Cyriax, Vogler), el trebuie să se asigure că pielea nu prezintă fragilitate, deoarece există posibilitatea de a provoca apariţia unor flictene.


Contraindicaţiile topografice, se referă la spaţiul popliteu, triunghiul Scarpa, zona axilară, plica cotului, regiunea anterioară a gâtului, care nu sunt "tabu", dar fiind mai vulnerabile, orice kinetoterapeut responsabil va ţine cont de raporturile anatomice şi mecanice între mâna sa şi elementele regiunii respective.


În ceea ce priveşte spasmofilia, trebuie subliniată, mai degrabă, frecvenţa mare a eşecurilor, decât faptul că reprezintă o contraindicaţie reală. În practică de fapt, nu s-a constatat nici o agravare a tabloului clinic, dar trebuie recunoscut că rezultatele s-au situat sub limita medie sau inferioară a eficienţei, din acest motiv considerându-se că, în această afecţiune, masajul reprezintă o contraindicaţie relativă (el putând fi folosit în funcţie de reactivitatea pacientului).


În psihiatrie, nu există contraindicaţii, dar apare mai pregnant decât în cazul altor categorii de afecţiuni riscul existenţei unei incompatibilităţi manifeste între pacienţi şi terapeut.


Sursa "Masaj terapeutic recuperator" Prof. Univ. Dr. Mârza-Dănilă Doina

Google Translator

 

ARTICOLE